Een kantoor heeft ook een energiecontract nodig. Kantoren hebben vaak een hoog verbruik en het is lastig om te kiezen welk contract het goedkoopst is. Op deze pagina geven wij informatie over het (gemiddelde) energieverbruik van een kantoor, energiebesparende tips en leggen wij het verschil uit tussen de verschillende soorten contracten.
Er zijn veel verschillende soorten kantoren in Nederland. Er zijn grote kantorenpanden, maar ook kleine kantoorpandjes waar slechts enkele mensen in werken. Gemiddeld heeft een kantoor zo’n 590 m2 aan vloeroppervlakte. Om te kunnen schatten hoeveel elektriciteit je gaat verbruiken op kantoor is er onderzoek gedaan naar het gemiddelde energieverbruik in een kantoor.
Uit het onderzoek is gebleken dat het aantal mensen op kantoor het verbruik beïnvloedt. Wanneer er minder dan 20 mensen op kantoor werken is het verbruik een stuk lager. Per vierkante meter wordt er dan 18 m3 gas verbruikt en 60 kWh elektriciteit. Wanneer er meer dan 20 mensen op kantoor werken gaat het energieverbruik fors omhoog. Met name het elektriciteitsverbruik neemt fors toe. Het gasverbruik is 20 m3 per vierkante meter en het elektriciteitsverbruik is 115 kWh per vierkante meter.
De meeste elektriciteit die in een kantoor gebruikt wordt is voor de binnenverlichting en ICT-apparaten zoals computers, laptops of servers. Een gemiddeld kantoor van 590 m2 met meer dan 20 mensen verbruikt op basis van bovenstaande gegevens zo’n 11.800 m3 gas en 67.850 kWh elektriciteit.
Het (verwachte) gebruikt bepaalt welk soort contract het voordeligste is. Bij een (verwacht) verbruik onder de 10.000 kWh en 5.000 m3 is het voordeliger om te kiezen voor een consumentencontract. Vrijwel elk kantoor zit hierboven. Vrijwel elk kantoor is dus voordeliger uit bij een zakelijk contract, soms ook wel een grootverbruikerscontract genoemd. Je kunt via ons ook zakelijke energie vergelijken.
Voor nog meer energiebesparende tips verwijzen we je graag door naar onze pagina over energie besparen. Hier kun je nog meer tips vinden om een lagere energierekening te realiseren.
De energiekosten mogen worden afgetrokken bij de Btw-aangifte. Dit is bij zowel een consumentencontracten als bij zakelijke contracten te realiseren. Hierin maakt de Belastingdienst geen onderscheid. Het is dus niet noodzakelijk om een zakelijk contract te hebben.
Wanneer je als zzp’er vanuit huis werkt, kan het zijn dat je een kantoor aan huis hebt. Veel mensen denken dat je dan een zakelijk energiecontract af moet sluiten. Dit is niet het geval. Het is meestal als zzp’er ook nog eens onvoordelig. Op deze pagina leggen we uit wanneer een consumentencontract voordeliger is dan een zakelijk contract en hoe je de energiekosten af kunt trekken van de belasting. Over het algemeen gelden de volgende verbruiken:
Een kantoor aan huis valt over het algemeen onder de kleinverbruikers. Wanneer je veel grote apparaten in het kantoor hebt staan, kan het mogelijk zijn dat je onder de grootverbruikers valt, maar dit is niet waarschijnlijk. Wanneer je onder de kleinverbruikers valt, is het voordeliger om te kiezen voor een consumentencontract. Dit is zo omdat de tarieven bij een grootverbruikerscontract pas voordeliger worden bij een hoog verbruik.
Er zijn diverse fiscale aspecten waar je rekening mee dient te houden als je een energiecontract afsluit voor je kantoor aan huis.
De BTW van de energiekosten aftrekken (en alle andere eventuele aftrekposten) is alleen mogelijk als je een zelfstandige werkruimte hebt in huis. Dit betekent dat de ruimte een eigen opgang moet hebben en voorzien moet zijn van eigen sanitaire voorzieningen. Wanneer je een bureau hebt in je woonkamer telt dit dus niet als zelfstandige werkruimte. Een losse garage met eigen deur en toilet bijvoorbeeld wel. Wanneer je de ruimte als zelfstandige ruimte zou kunnen verhuren aan een andere zzp’er, kun je dit zien als een zelfstandige werkruimte. Je kunt een deel van de BTW over de energiekosten aftrekken. Dit zijn de energiekosten die je maakt om thuis je werk te kunnen doen. Dit wordt gedaan met de oppervlaktemethode. Hiermee wordt berekend welk deel van de BTW over je energiekosten je kan aftrekken.
Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:
De formule die hierbij hoort is de volgende: vloeroppervlak werkruimte / vloeroppervlak woning * totale energiekosten.
Wanneer je thuis werkt met apparaten die veel energie verbruiken kun je de energiekosten van deze apparaten aftrekken van de fiscale winst. Let op: dit kan alleen als de apparatuur ook op de ondernemingsbalans staat. Dit is als volgt te berekenen (per apparaat):
(aantal watt van apparaat * aantal uur dat apparaat aan staat per dag * aantal dagen dat apparaat aan staat) / 1000 * tarief die je per kilowattuur betaald.