Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Energieverbruik winkel

Er zijn in Nederland zo’n 86.000 winkels. Al deze winkels hebben een energiecontract nodig. Maar welk contract is het voordeligst? Dat hangt af van het (verwachte) energieverbruik in de winkel. Op deze pagina vind je meer informatie over het energieverbruik van een winkel en kom je te weten wat voor soort energiecontract je af moet sluiten.

 

energieverbruik-winkel

Gemiddeld energieverbruik winkel

Het energieverbruik van een winkel verschilt enorm per branche. Het is logisch dat een warenhuis meer energie verbruikt dan de kleine sigarenboer op de hoek van de straat. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen de non-foodsector en de foodsector.

 

Gemiddeld verbruikt een kleine winkel (tot 19 werknemers) in de non-foodsector zo’n 18 m3 gas per vierkante meter. Het verbruik per vierkante meter neemt af naarmate de winkel groter wordt. Vanaf 18 werknemers is het gasverbruik per vierkante meter 7 m3 gas. Gemiddeld verbruikt een kleine winkel in de non-foodsector 81 kWh per vierkante meter. Een grote winkel verbruikt zo’n 72 kWh.

 

Een supermarkt verbruikt heel veel energie.

Supermarkten, die behoren tot de foodsector, hebben een ander gemiddeld verbruik per vierkante meter. Vooral het elektriciteitsverbruik is veel hoger. Als eigenaar van een supermarkt kun je uitgaan van een gemiddeld verbruik van 16 m3 gas per vierkante meter en 467 kWh elektriciteit per vierkante meter. De meeste supermarkten hebben een vloeroppervlakte tussen de 800 en 1.000 m2.

 

Grotere winkels, zoals doe-het-zelfzaken, tuincentra of warenhuizen, verbruiken veel meer energie per jaar. Deze hebben meestal een verbruik boven de 100.000 kWh per jaar.

 

Met bovenstaande gegevens kun je uitrekenen hoeveel jouw winkel ongeveer gaat verbruiken per jaar. Wanneer je deze gegevens samen met de postcode en huisnummer van de winkel invult in de energievergelijker, kun je zakelijke energie vergelijken direct zien welk contract in jouw situatie de goedkoopste is.

Zakelijk of consumentencontract?

Consumenten contract


Je (verwachte) energieverbruik bepaalt of een zakelijk- of consumentencontract voordeliger is. Over het algemeen zijn consumentencontracten voordeliger bij een verbruik lager dan 10.000 kWh en 5.000 m3 gas. Deze contracten zijn via onze energie vergelijker te vergelijken en af te sluiten.

 

Het is mogelijk om een consumentencontract op de bedrijfsnaam aan te vragen. Dit kan gedaan worden door bij de achternaam ook de bedrijfsnaam mee te geven.
Voorbeeld: Dhr. T. Heewinkel/ Theewinkel VOF

 

Zakelijk contract

 

Boven dit verbruik van 10.000 kWh en 5.000 m3 gas is het voordeliger om een zakelijk contract af te sluiten. Wanneer je een grote winkel hebt, zoals een supermarkt of tuincentrum, heb je een hoog verbruik en is een zakelijk contract het voordeligst.


Voor een offerte voor een grootzakelijk contract kun je terecht op onze site.

 

Woon je boven je winkel?

 

Het kan zijn dat je boven je winkel woont. Het is dan belangrijk om uit te zoeken of je twee aparte aansluitingen hebt. Meestal hebben de woning en de winkel aparte adressen. In dat geval kun je er vanuit gaan dat er twee verschillende aansluitingen zijn. Het is dan niet mogelijk om één contract voor beide adressen aan te vragen. Raadzaam is dan om een consumentencontract voor de woning aan te vragen. Voor de winkel hangt dit af van het verbruik, zoals hierboven is beschreven.

 

Wanneer de woning en de winkel op één adres staan, kan het zijn dat er slechts één aansluiting aanwezig is. Het is dan mogelijk om één contract aan te vragen voor zowel de woning als de winkel. Je zou eventueel een tussenmeter kunnen plaatsen om te zien hoeveel er in de woning en winkel apart van elkaar wordt verbruikt.

 

De Btw die je betaalt over je verbruik in de winkel kun je aftrekken. Dit kan gedaan worden door een tussenmeter te plaatsen, of door gebruik te maken van de oppervlaktemethode. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 

 • De energiekosten
 • Aantal vierkante meter woonoppervlakte van het huis + winkeloppervlakte
 • Aantal vierkante meter winkeloppervlakte

De formule is als volgt: vierkante meter winkeloppervlakte / vierkante meter woonoppervlakte van het huis * de energiekosten.

 

Rekenvoorbeeld: De winkeloppervlakte is 100 vierkante meter. De totale oppervlakte (huis en winkel) is 150 vierkante meter. De totale energiekosten waren € 2500,-.

 

De ingevulde formule ziet er dan zo uit: 100 / 150 * € 2500 = € 1666,67. Over dit gedeelte mag bij een zakelijk energiecontract de Btw afgetrokken worden. De Btw over € 1666,67 bedraagt (1666,67 * 0,2) ongeveer € 350,-. Dit bedrag mag bij een zakelijk contract afgetrokken worden van de Btw-aangifte.

Energie bespaartips voor een winkel

Om minder energie te verbruiken hebben we hieronder wat tips neergezet. Wanneer je deze tips doorvoert kun je aanzienlijk besparen op de energierekening.


Verlichting

 • Door gloeilampen en halogeenspots te vervangen door spaarlampen kan je 80% besparen
 • Moderne Tl-buizen helpen 40% te besparen op de energiekosten. Door een reflector te plaatsen heb je slechts de helft van het aantal Tl-buizen nodig
 • Door een tijdschakelaar in te stellen gaat automatisch de verlichting uit wanneer de winkel bijv. gesloten is
 • Plaats bewegingsmelders in ruimtes waar niet altijd licht nodig is, zoals in het magazijn

Verwarming

 • Draai de thermostaat een uur voor sluitingstijd uit/laag
 • In onverwarmde ruimten kun je de cv-leidingen isoleren. Hiermee kun je met lage kosten toch flink besparen. Dit kan ook bij koude leidingen
 • Door folie te plaatsen tussen de radiator en de buitenmuur kun je warmteverlies tegengaan
 • Door deurrubbers of kit te plaatsen in spleten en kieren kun je tocht tegengaan
 • Oude CV-ketels (ouder dan 12 jaar) dienen vervangen te worden door een HR-ketel

Koeling

 • Gloeilampen geven veel warmte af, vervang deze door spaarlampen
 • Tijdens sluitingstijden dienen de koel- en vriesmeubelen afgedekt te worden
 • IJsafzetting is niet wenselijk. Hierdoor verbruik je extra energie. Ook de condensor dient regelmatig schoongemaakt te worden
 • Let bij het aanschaffen van apparatuur op het energielabel. Een zuinig apparaat kan 40% minder energie verbruiken

Winkelentree

 • Als de deur van de winkel meer dan een kwartier per uur open staat, zijn (HR-)luchtgordijnen een goede optie. Deze zorgen niet alleen dat de warmte binnen blijft in de winter, maar ook dat de warmte wegblijft in de zomer
 • Met een luchtgordijn kun je wel tot 40% besparen

Airconditioning

 • Zorg er ten alle tijden voor dat de condensor de warmte kwijt kan raken
 • Door het toerenniveau van de ventilatoren te verlagen kun je 30% besparen
 • Probeer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 5 graden te laten worden

 

Dit zijn alle tips die van toepassing zijn op winkels. We hebben ook een lijst met tips over hoe je in het algemeen energie kan besparen. Neem eens een kijkje op onze pagina over energie besparen. Dan kun je nog veel meer besparen op de energierekening.

Belastingzaken

BTW aftrek

De energiekosten zijn kosten waarvan de BTW mag worden afgetrokken. Dit wordt gedaan op de Btw-aangifte.

 

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen een consumentencontract of zakelijk contract. Het is niet meer mogelijk om de BTW die over de energie betaald is af te trekken bij een consumentencontract. Hiervoor is het aan te raden om een zakelijk contract af te sluiten.

 

Energie-investeringsaftrek

Om bedrijven meer in energiebesparende bedrijfsmiddelen te laten investeren heeft de overheid de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. Hiermee krijgen bedrijven een financieel voordeel wanneer zij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

 

De investering is aftrekbaar, evenals een extra 45% die aftrekbaar is van de fiscale winst. Om gebruik te kunnen maken van de EIA dien je aan de volgende vier eisen te voldoen:

 

 • De investering moet €2.500,- of groter zijn
 • Het investeringsbedrag mag niet groter zijn dan  122.000.000,-
 • Het moet een nieuw bedrijfsmiddel zijn
 • Bedrijfsmiddel moet van tevoren aangemeld worden op de energielijst
 • Bedrijfsmiddel is niet aangemeld voor milieu-investeringsaftrek