Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonnepanelen

Wie een groen hart heeft, heeft er vast eens aan gedacht: zonnepanelen. Met zonnepanelen, ook wel pv-panelen genoemd, wek je duurzame energie op. Naast de duurzame opwekkingsmethode is de voornaamste reden voor zonnepanelen het rendement. Je bespaart met zonnepanelen namelijk op elektriciteit. Wel is daar eerst een investering voor nodig. 

 

zonnepanelen

Zonnepanelen vergelijken

Wil je zonnepanelen kopen of huren? In Nederland zijn er zo’n 130 bedrijven die zonnepanelen aanbieden. Vraag gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen aan. Zo kun je verschillende aanbieders van zonnepanelen vergelijken op prijs, kwaliteit, opbrengst en voorwaarden. Vragen of meer informatie? Bel dan naar 020 262 6228.

 

Waarom zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. De opwekking van de zonnepanelen kun je namelijk aftrekken van het stroomverbruik. Dit noemen we ook wel salderen. Hiermee haal je de energierekening dus flink omlaag. Echter staat hier wel een aanschafprijs tegenover. Zoals gezegd, kosten zonnepanelen ongeveer tussen € 350,- en € 450,- per paneel. Uiteindelijk ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen zeven en tien jaar, een investering voor de toekomst dus. Nog even een overzicht van de voordelen van zonnepanelen op een rijtje:

 

  • Hoog rendement (besparing direct zichtbaar op energierekening)
  • Duurzame energie
  • Na ongeveer tien jaar aanschafprijs eruit (vanaf tien jaar na aankoop gratis stroom)
  • Minder of niet afhankelijk van stroomprijs 

Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? Eén zonnepaneel kost tussen de € 350,- en € 450,- afhankelijk van het verkooppunt, het laten installeren of zelf installeren en de hoeveelheid zonnepanelen je in één keer koopt. De prijzen lopen nogal uiteen en met één zonnepaneel merk je geen bijzonder groot verschil op de energierekening. Een zonnepaneel brengt tussen 200 en 250 Wattpiek (Wp) op. Om tot kilowatturen (kWh) te komen dien je het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. Als we even uitgaan van een opbrengst van 250 Wp, wek je met een zonnepaneel ongeveer 213 kWh op (250 x 0,85).

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3.500 kWh. Om dit verbruik te dekken met zonnepanelen dien je 16 tot 20 zonnepanelen op je dak te installeren afhankelijk van het aantal Wp dat wordt opgebracht per paneel. Dit betekent dat er een aanschafprijs nodig is tussen € 5.600,- en € 7.200,- om het hele verbruik te dekken met de opbrengst van zonnepanelen. 

Opbrengst zonnepanelen

Maar wat is dan de opbrengst van zonnepanelen? In dit voorbeeld gaan we even uit van een elektriciteitsprijs van € 0,21 per kWh. Dit betekent dat je na de investering jaarlijks €735,- bespaart, waarmee je de investering er na zeven tot tien jaar uit hebt. Hierna heb je de elektriciteit dus gratis. Met een levensduur van ongeveer 25 jaar, krijg je dus ongeveer 15 jaar gratis stroom vanuit de zonnepanelen. Globaal gezien zal je dus over een periode van 25 jaar een winst behalen vanuit de zonnepanelen van ongeveer €11.000,- (15 jaar x €735,-).

In het voorbeeld hebben we geen rekening gehouden met de eventuele stijging of daling van de energieprijzen. Een stijging van de energieprijzen zou gunstig zijn voor iedereen met zonnepanelen, omdat de investering er op die manier sneller uit is en er meer bespaard kan worden. Uiteraard hoef je, als je zonnepanelen neemt, niet gelijk heel je stroomverbruik te dekken. Een deel van het stroomverbruik dekken, kan al een grote besparing met zich meebrengen. 

Opwekking zonnepanelen salderen

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je salderen. Dat betekent de opbrengst van de zonnepanelen van het elektriciteitsverbruik afhalen. Zo wordt berekend hoeveel je opgewekt hebt en hoeveel je verbruikt hebt om te zien wat je hebt bespaard door middel van de zonnepanelen. De salderingsregeling geldt nog tot 2023 en zal daarna geleidelijk afgebouwd worden. 

Energie terugleveren

Wek je zelfs meer op met je zonnepanelen dan je verbruikt? Dan kun je alles wat je teveel opwekt ‘verkopen’ aan het elektriciteitsnetwerk in de grond. Dit wordt ook wel stroom terugleveren genoemd. Je krijgt hiervoor een vergoeding van de energieleverancier waarbij je bent aangesloten. De hoogte van deze zogenoemde terugleververgoeding verschilt per leverancier.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel vangt licht op en zet dit om in elektriciteit. Zonnepanelen bevatten blauwe anti-reflectielagen die ervoor zorgen dat er geen licht verloren gaat. Het licht komt in twee lagen silicium (kiezel) terecht. Leuk feit over silicium is dat Silicon Valley hiernaar vernoemd is. Silicium is ook de basisgrondstof van glas en computerchips en dus een zeer belangrijk onderdeel van zonnepanelen.

Tussen de twee lagen silicium ontstaat er spanning als er licht op schijnt. Deze spanning wordt door een omvormer omgezet in bruikbare stroom voor bijvoorbeeld in huis. Dit wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en op de meterkast die de opwekking van de zonnepanelen registreert zodat je stroom kunt besparen en misschien zelfs kan terugleveren als je meer opwekt dan je verbruikt.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Je kunt bij ons ook energie vergelijken als je zonnepanelen hebt. In onze vergelijker zie je de terugleververgoeding per leverancier. Hoe werkt energie vergelijken met zonnepanelen? Wij leggen het je stap voor stap uit.

1. Maak een inschatting van het nettoverbruik

Het verschil tussen hoeveel je teruglevert en hoeveel je afneemt is het nettoverbruik. Die hoeveelheid gebruik je voor het maken van de online energievergelijking. Zo kunnen wij een goede berekening maken van jouw jaarlijkse energiekosten en het best passende energiecontract aanbieden. Voor de duidelijkheid leggen we nog even stap voor stap uit hoe je het nettoverbruik uitrekent:

  • Ga na hoeveel elektriciteit en gas je jaarlijks verbruikt (kijk hiervoor op de laatste jaarafrekening).
  • Schat in hoeveel kWh zonne-energie je jaarlijks produceert.
  • Breng het aantal kWh dat je teruglevert in mindering op het aantal kWh dat je afneemt van het energienet*.

*Sommige huishoudens produceren meer zonne-energie dan zij aan energie afnemen. In dit geval is het nettoverbruik negatief.

2. De vergelijking maken

In onze energievergelijker vul je in hoeveel elektriciteit en gas je afneemt. Vul voor gas de hoeveelheid in die op je jaarafrekening staat. Vul voor elektriciteit het nettoverbruik in.

  • Neem je meer elektriciteit af dan je verbruikt, dan vul je het nettoverbruik in zoals berekend in stap 1.
  • Lever je meer zonne-energie terug dan je verbruikt, waardoor je nettoverbruik negatief is, dan vul je een laag verbruik in, bijvoorbeeld 50. Onze energievergelijker biedt dan evengoed beide producten aan: een contract voor gas en voor elektriciteit.

3. Kies het voordeligste contract

Uit de energievergelijker komt een aanbod naar voren. Eventueel kun je nog de voorkeur voor uitsluitend groene energiecontracten aangeven. Hoe hoger de positie in het aanbod, hoe lager de energiekosten. Vergelijk daarnaast de terugleververgoeding per energieleverancier en ook wat het vastrecht is Als je weinig elektriciteit afneemt, heb je liever een energiecontract met een laag vastrecht dan een contract met lage energietarieven en juist hogere vaste kosten. De vaste kosten beslaan in dit geval namelijk het grootste deel van je energierekening. Baseer je keuze dus op de energietarieven, het vastrecht en de terugleververgoeding.

4. De hoogte van het voorschot

De energieleverancier bepaalt het maandelijkse voorschotbedrag, ook wel termijnbedrag genoemd, aan de hand van het historisch verbruik. Als je onlangs zonnepanelen hebt geïnstalleerd en daardoor minder energie gaat verbruiken, zal het voorschotbedrag nog niet veel lager uitvallen omdat nog geen rekening is gehouden met de stroom die je zelf opwekt. Bij je leverancier kun je om een verlaging van het voorschotbedrag vragen.

5. Het juiste overstapmoment met zonnepanelen

In feite komt het bij salderen erop neer dat de vergoeding gelijk is aan het energietarief dat je aan de leverancier betaalt, inclusief btw en belasting. De teruglevering wordt namelijk afgestreept tegen het energieverbruik. Lever je meer terug dan je afneemt aan energie, dan ontvang je een terugleververgoeding die lager ligt. Rond de zes eurocent per kWh. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van je zelfopgewekte zonne-energie saldeer je dus liever dan dat je een terugleververgoeding ontvangt. Stap daarom niet vlak na de zomer over. In de zomermaanden produceren de zonnepanelen de meeste zonne-energie, waarschijnlijk meer dan je verbruikt. Ontvang je vervolgens na de zomer de eindafrekening van je energieleverancier, dan wordt dat overschot verrekend met een terugleververgoeding en is er minder kWh te salderen.