Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Salderingsregeling

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Wie zonnepanelen heeft en stroom opwekt en teruglevert aan het net komt in aanraking met het begrip salderen. Daarbij komt ook de salderingsregeling om de hoek kijken. Deze regeling zorgt ervoor dat de stroom die jij opwekt met zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet, van je energieverbruik wordt afgetrokken. Hierdoor zijn zonnepanelen financieel erg aantrekkelijk.

 

salderingsregeling

Salderingsregeling zonnepanelen

Dankzij de salderingsregeling is salderen financieel heel interessant. Dat is zo om meerdere redenen: ten eerste hoef je minder stroom af te nemen bij de energieleverancier, omdat je zelf stroom opwekt. Je maandelijkse voorschotbedrag kan daardoor omlaag. Ten tweede lever je een deel van de stroom die je niet zelf verbruikt aan het stroomnet. Deze kWh’s worden verrekend met de stroom die jij afneemt bij de energieleverancier. Dat gebeurt tegen het tarief dat je zelf ook betaalt per kWh bij de leverancier. En lever je vervolgens ook nog eens meer stroom aan het net dan dat je hebt afgenomen bij de leverancier? Dan krijg je voor die kWh’s een terugleververgoeding. Je verdient dan een klein beetje geld met je zonnepanelen. Dat kan allemaal dankzij de salderingsregeling zoals die nu nog is.

Vergelijk alle aanbieders van zonnepanelen

 

Salderingsregeling 2004

In 2004 heeft de overheid besloten dat er een salderingsregeling voor zonnepanelen zou komen. Met als doel de investering in zonnepanelen aantrekkelijk te maken. In dat jaar was het aanschaffen van zonnepanelen wel vijf keer duurder dan nu. Met de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen veel korter.

Salderingsregeling 2020

In het regeerakkoord was vastgelegd dat salderen tot en met 2020, dus tot 1 januari 2021, mogelijk was. In 2019 werd dit bijgesteld naar 2023. De terugverdientijd van zonnepanelen is flink teruggelopen. De salderingsregeling kost de overheid veel geld, omdat deze hierdoor miljoenen aan energiebelasting misloopt. De teruggeleverde stroom wordt namelijk verrekend met de stroom die anders via de energieleverancier geleverd zou worden. Met elke kWh die jij zelf opwekt én gebruikt, bespaar je dus op de kosten aan het totale variabele leveringstarief. Dat is het kale tarief, plus de energiebelasting, ODE en btw. Hoe meer eigen zonne-energie er wordt gebruikt, hoe meer energiebelasting de overheid dus misloopt. Ook kost terugleveren de overheid doordat zij moet investeringen in het stroomnet. Dat niet is namelijk toen het gebouwd werd, niet gebouwd op teruglevering. Maar alleen op het zelf leveren van stroom.

Salderingsregeling 2023

In april van 2019 hebben minister Wiebes en staatssecretaris Snel besloten dat de salderingsregeling tot 1 januari 2023 door zal lopen zoals deze is. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd. Dat betekent dat het profijt per zelfopgewekte kWh vanaf dat moment lager wordt, omdat mensen die terugleveren over die stroom wel wat belasting gaan betalen. Dit afbouwen duurt tot 2031. Daarna vervalt de regeling volledig. Vanaf dan is er geen belastingvoordeel meer. Lever je dan zelfopgewekte stroom aan het net, dan krijg je daar het kale stroomtarief voor. Dat is zo’n € 0,07 cent, in plaats van de € 0,22 die een kWh nu waard is bij salderen.

Salderen in het kort

Het is handig om duidelijk te hebben wat salderen is. Salderen is het terugleveren van stroom. Als je 3.000 kWh afneemt bij de energieleverancier en je levert 600 kWh van de zelfopgewekte energie aan het stroomnet, dan hoef je uiteindelijk slechts voor 2.400 kWh te betalen. Deze rekensom wordt salderen genoemd.

Salderingsregeling en terugleververgoeding

Naast het salderen is er ook nog de terugleververgoeding. Lever je meer stroom terug aan het net dan je afneemt bij je leverancier, dan ontvang je voor dat deel een terugleververgoeding. Lever je 3.500 kWh aan het net, terwijl je 3.000 afneemt bij jouw leverancier? Dan is er dus 500 kWh die je meer levert. Voor deze kWh’s krijg je een klein bedrag. Afhankelijk van de leverancier.

Salderingsregeling, vergelijken en overstappen

De verschillen tussen de tarieven die leveranciers rekenen voor de terugleververgoeding, lopen erg uiteen. Om die reden is het handig om energieleveranciers te vergelijken. Maak je bij ons een vergelijking, dan zie je onder ‘Bekijk details’ ook hoe hoog de terugleververgoeding is die een leverancier biedt. Vaak ligt dat bedrag op zo’n € 0,07 cent, maar dat kan ook lager en hoger liggen. Goed om dus ook naar deze tarieven te kijken bij het uitkiezen van een energiecontract. Geef in onze vergelijker aan dat je zonnepanelen hebt, hoeveel je daarmee opwekt en hoeveel je jaarlijks in totaal aan stroom verbruikt. Onder ‘Bekijk details’ zie je welk teruglevertarief de leverancier biedt. Hoe meer je aan het net levert, hoe meer je profiteert als je een hoog teruglevertarief kiest.