Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Terugleveren stroom

Tegenwoordig wekken steeds meer mensen zelf energie op. Dit kan met behulp van zonnepanelen, windturbines, zonneboilers en andere opwekkingsapparaten. In sommige gevallen leveren consumenten ook zelf opgewekte stroom terug aan het energienet. Dit heet terugleveren van stroom. Het komt voor als je meer stroom opwekt dan je verbruikt of als je stroom opwekt die je op dat moment niet gebruikt. Op deze pagina lees je alles over het terugleveren van stroom aan het energienet.

 

stroom terugleveren

Energie terugleveren

Energie terugleveren gaat meestal gepaard met energie opwekken met zonnepanelen. Hoeveel stroom je kunt terugleveren, ligt aan de hoeveelheid energie die je opwekt met de panelen. Niet getreurd: in Nederland wek je ook met slecht weer energie op die je kunt terugleveren aan het energienet. Op de momenten dat zonnepanelen stroom opwekken die op dat moment niet gebruikt, wordt deze teruggeleverd aan het net. Dat is gunstig voor jouw energierekening. Aan het eind van het jaar, bij de jaarafrekening bijvoorbeeld, worden de stroom die door jouw panelen zijn opgewekt en is teruggeleverd en de stroom die je hebt afgenomen van de energieleverancier tegen elkaar weggestreept. Dit heet salderen. Je krijgt het teveel betaalde bedrag dan terug op jouw rekening. De salderingsregeling is een regel vanuit de overheid. Zo wil de overheid de consument stimuleren om duurzamer te zijn en meer groene energie in Nederland op te wekken.

Zonne-energie terugleveren

Zonne-energie terugleveren aan het net is alleen mogelijk als je in het bezit bent van een slimme meter of een digitale meter voor de meterstanden met terugleverregistratie. Je kunt dan makkelijk zien welke stroom er met je zonnepanelen is opgewekt en hoeveel stroom jij van de energieleverancier verbruikt.

Terugleveren stroom zonnepanelen

De opwekking kun je tot het eigen verbruik salderen. Salderen betekent de opwekking van de zonnepanelen aftrekken van het eigen verbruik. Je ontvangt hiervoor de prijs per kWh inclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. Zo bespaar je op je energierekening. Al moet je wel eerst zonnepanelen leasen of kopen. Die investering lijkt groot, maar betaalt zich na verloop van tijd weer terug.

Terugleververgoeding

Voor het terugleveren van stroom in het energienet krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Wek je minder op dan je verbruik? Dan wordt de opgewekte stroom van het verbruik afgetrokken. Dit noemen we salderen. Als je saldeert, krijg je de volledige prijs per kilowattuur (kWh) inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw voor je eigen opgewekte elektriciteit. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan lever je alles wat je 'te veel' hebt opgewekt terug in het energienet en ontvang je hiervoor een zogenoemde terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

 

De terugleververgoeding geldt voor ieder huishouden met zonnepanelen. Of je nou al zonnepanelen hebt of dat je ze van plan bent om aan te schaffen. Ook bedrijven met een kleinverbruikaansluiting, zakelijke energie, hebben te maken met de terugleververgoeding. Minister Wiebes wil ervoor zorgen dat huidige zonnepanelenbezitters een soepele overgang hebben van de salderingsregeling naar de terugleversubsidie.

Wil je stroom terugleveren?

Als je elektriciteit wilt terugleveren aan het energienet, dien je een aantal stappen te doorlopen:

  1. Geef aan je energiebedrijf (energieleverancier) door dat je wilt gaan beginnen met teruglevering van stroom. Er is geen nieuw energiecontract nodig, maar veel leveranciers hebben wel speciale producten.
  2. Laat ook de netbeheerder weten dat je energie gaat terugleveren. Dit kan via energieleveren.nl. De netbeheerder registreert alle normale en teruglever-aansluitingen. Door je aan te melden kan de netbeheerder noodzakelijke wijzigingen doorvoeren in het net.
  3. Ook heb je een meter nodig waarbij stroom terugleveren mogelijk is. Een slimme meter registreert automatisch de opwekking van de zonnepanelen. Een analoge meter (meter met draaischijf) registreert de opwekking niet, maar draait bij de opwekking terug. Hierdoor wordt de opwekking automatisch van het verbruik afgetrokken, maar kan niet precies achterhaald worden hoeveel er teruggeleverd wordt.

Hoe werkt het stroom terugleveren precies?

Ter verduidelijking even een rekenvoorbeeld: Stel, je verbruikt 3.500 kWh in een jaar en je wekt 4.500 kWh op. Dan kun je 3.500 kWh salderen tegen de volledige prijs per kWh (in dit voorbeeld €0,20 per kWh). Dan blijft er nog een opwekking over van 1.000 kWh. Dit deel lever je terug aan het energienet tegen de prijs per kWh exclusief energiebelasting en opslag duurzame energie. Je krijgt voor die 1.000 kWh die je 'te veel' opwekt dan (in dit voorbeeld) een vergoeding van €0,054. Je maakt uiteindelijk in deze situatie winst, namelijk €54 per jaar (1.000 kWh x €0,054).

Stroom terugleveren vergoeding verschilt

De hoogte van de terugleververgoeding wordt globaal aangegeven door de ACM (Autoriteit Consument en Markt), maar de leverancier is vrij om zelf het tarief te bepalen. Bij de meeste energieleveranciers krijg je de leveringsprijs per kWh exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Dit wordt ook wel de 'kale leveringsprijs' genoemd. De kale leveringsprijs ligt veelal tussen de 4 en 7 cent per Kwh. Sommige energieleveranciers geven een vast bedrag per kWh voor de teruglevering. Je vindt de hoogte van de terugleververgoeding per energieleverancier in onze vergelijker.

Vergelijken en stroom terugleveren?

Ga je energie vergelijken en wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Vergeet dat dan niet in te vullen in onze vergelijker. In onze vergelijker kun je namelijk ook mét panelen vergelijken. Erg handig. Want zo zie jij meteen welke leverancier een goede terugleververgoeding biedt. En kijk dan meteen even naar de welkomstkorting. Waarschijnlijk kun jij flink besparen op je energierekening door over te stappen. Loop weg met het beste energiecontract.