Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonnecollectoren

Naast zonnepanelen bestaan er ook zonnecollectoren. Deze zijn eigenlijk het vergeten ‘broertje van’. Beide worden gebruikt om energie op te wekken uit de zon. Waar zonnepanelen de zon omzetten in elektriciteit, gebruikt een zonnecollector als onderdeel van een zonneboiler de zonne-energie om warmte te produceren. Op deze pagina lees je alles over de zonnecollector.

 

zonnecollectoren

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector vangt de warmte van de zon op en zorgt voor warmte in het huis. Denk aan warm water bijvoorbeeld. Een zonnecollector werkt alleen in combinatie met een zonneboiler. Je moet deze dan ook samen aanschaffen. De zonnecollector vangt op het dak de warmte van de zon op en de zonneboiler zet deze om in bruikbare warmte. De aanschaf van een zonnecollector is een stap richting aardgasloos wonen en kunt al snel de helft van je verbruik van aardgas verminderen. Met deze duurzame warmte ga je langzaam van het gas af.

Zonnecollectoren werking

Een zonnecollector bestaat uit een collector en een boiler. De collector kan uit verschillende onderdelen bestaan, maar zorgt er altijd voor dat zonlicht wordt opgevangen. Het opgevangen zonlicht verwarmt water en dit wordt afgegeven en opgeslagen in een boiler. De zonnecollector zelf is een paneel dat zonnestralen absorbeert. Een zwarte plaat (de absorber) vangt zonnestralen op en zet deze om in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van ruimtes, tapwater en proceswarmte. Er bevinden zich leidingen achter de absorber, waardoor het leidingwater snel opgewarmd kan worden. Het water blijft circuleren door de leidingen. In de zonneboiler zit water, dat over het algemeen wat koeler is. Hierdoor duurt het lang voordat de temperaturen gelijk aan elkaar zijn. Pas dan stopt het water met circuleren.

Zonnecollectoren prijzen

De aanschaf van een gehele zonneboiler van 100 liter met zonnecollector kost rond de € 2000,- inclusief installatiekosten. Hoeveel boilers en collectoren je nodig hebt, ligt aan de grootte van het huishouden en hoeveel warmte jullie thuis verbruiken. Woon je met maar twee personen? Dan is een enkele boiler van 100 liter genoeg. Een huishouden van vier personen heeft al gauw een boiler van 300 liter nodig.

Zonnecollector subsidie

Voordat je een zonneboiler inclusief zonnecollector aanschaft, is het verstandig om te kijken naar de subsidies die de overheid beschikbaar maakt voor duurzame warmte en opwekking van duurzame energie. Je kunt al gauw een subsidie van € 500,- krijgen als je zonneboiler voldoet aan de eisen van de overheid. Op die manier stimuleert de overheid huishoudens om over te stappen op duurzame warmte en aardgasloos te wonen.

Zonnecollector rendement

Het rendement van de zonnecollector is het best als deze geplaatst is op een goede plek op het dak waar er zoveel mogelijk zonlicht gewonnen kan worden. Houd bij het plaatsen van de zonnecollectoren rekening met de plaatsingshoek. Ook al is het een investering om een zonnecollector (inclusief boiler en naverwarming) aan te schaffen, er zijn ook grote voordelen aan verbonden. Je vermindert bijvoorbeeld het aardgasverbruik in huis en bent dus duurzaam bezig. Daarnaast kun je per jaar ook besparen op de kosten van gas en heb je de kosten er na ongeveer tien jaar uit. Het meeste rendement wordt in de zomer behaald, maar ook in de winter functioneren de zonneboiler en zonnecollectoren prima. Warm water wordt namelijk bewaard en elektrisch weer verwarmd. Hoe hoger het rendement van de zonnecollectoren, hoe korter de terugverdientijd.

Zonnecollectoren terugverdientijd

Wat de terugverdientijd is van jouw zonnecollectoren, ligt aan het gasverbruik en de investering in de zonnecollectoren. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van je huishouden. Ook het wel of niet gebruikmaken van een subsidie speelt mee in de lengte van de terugverdientijd. Over het algemeen ligt de terugverdientijd gemiddeld tussen de tien en vijftien jaar. Maar de levensduur van zonnecollectoren ligt tussen de 20 en 25 jaar. Na ongeveer tien jaar, zul je dus nog zeker tien jaar winst maken op de zonneboiler en zonnecollectoren.

Welke soorten zonnecollectors zijn er?

Zonnecollectoren bestaan er in veel verschillende vormen. Ze werken allemaal via hetzelfde principe, alleen de uitvoering is anders. Zo werken vacuümbuizen met reflectors via buizen in het asfalt, terwijl vlakkteplaatcollectoren met een grote glazen plaat werken. En een parabolische trog is een langgerekte spiegel in een paraboolvorm. De vloeistof in het brandpunt van de parabool wordt opgewarmd tot 400 graden. Dit wordt omgezet in stoom en drijft zo een turbine aan. Hieronder een lijst met de verschillende soorten zonnecollectoren:

 • Vacuümbuizen met reflectors
 • Vlakkeplaatcollector
 • Ondiepe zonnevijver
 • Diepe zonnevijver
 • CPC-collector
 • Buizenregisters verwerkt in grote oppervlakken
 • Cilindrische reflector
 • Fresnelreflector met brandlijn
 • Parabolische trog
 • Centrale ontvangers in een veld met spiegels
 • Heteluchtcollectoren
 • Parabolische kom

Vlakkeplaatcollector

De vlakkeplaatcollector is de populairste collector die in Nederland gebruikt wordt. Er zijn kleine en grote collectoren. Kleine collectoren (2 tot 5 m2) worden ingezet om huishoudens van warm water te voorzien. Grotere collectoren worden ingezet om grotere gebouwen te voorzien van warmte.

 

De vlakkteplaatcollector werkt als volgt. Op de absorber (de zwarte plaat) ligt een plaat van glas. Het zonlicht wordt gevangen tussen deze twee platen. De absorber ligt in een bak die isoleert, waardoor de warmte goed vast te houden is. De temperatuur in de absorber neemt hierdoor enorm toe. Er ontstaat een temperatuurverschil tussen de absorber en de omgeving. De warmtestroom tussen de omgeving en de absorber kan hierdoor groter worden. Pas wanneer de omgeving en de absorber een gelijke temperatuur hebben zal deze warmtestroom stoppen.

 

Om de warmte af te vangen zijn er leidingen geplaatst. Deze zijn bevestigd aan de absorber, aan de achterkant. Hier stroomt water doorheen. Er wordt warmte afgegeven door de absorber aan het water, die rondgaat tussen de boiler en de collector. Ook wanneer de zon niet schijnt is het water in de boiler te gebruiken.

Heteluchtzonnecollector

Een heteluchtcollector bestaat uit een voorzetwand van metaal of glas met hierachter een luchtspouw. Er wordt verse buitenlucht door de wand naar binnen gehaald. De lucht, die zich nu achter de voorzetwand bevindt, wordt vervolgens opgewarmd door de zon. De verwarmde lucht kan vervolgens verdeeld worden over het gebouw. Heteluchtzonnecollectoren worden over het algemeen in utiliteitsgebouwen gebruikt. Heteluchtzonnecollectoren hebben een zeer hoog rendement.

Zonnecollectoren of zonnepanelen

De termen zonnecollectoren en zonnepanelen worden vaak door elkaar gebruikt, toch hebben deze beide een heel andere functie. Heb je zonnepanelen, dan heb je nog geen warmte in huis. En heb je zonnecollectoren en een zonneboiler, dan heb je nog geen elektriciteit in huis. Bij ons kun je energie vergelijken en zo het goedkoopste en groenste energiecontract afsluiten. Je kunt ook alleen groen gas of alleen groene stroom afsluiten. En heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.