Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonnegrond

Deze pagina is voor het laatst in 2020 geüpdatet.

 

Rondom het klimaatakkoord zijn meerdere klimaatdoelstellingen gesteld. Zo ook op het gebied van duurzame energie. Zo is het de bedoeling dat rond 2020 14% van het Nederlandse energieverbruik verduurzaamd moet zijn. In 2030 staat deze doelstelling al op 37%. Zonnegrond kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Zonnegrond is het gebruiken van onrendabele stukken grond voor het plaatsen van zonnepanelen, zodat het stuk grond alsnog rendabel wordt. De opgewekte energie kan worden verdeeld onder huishoudens en bedrijven (in de regio) en worden verrekend op de energierekening.

 

Wat is zonnegrond?

Zoals gezegd, is zonnegrond een stuk ongebruikte grond waar zonnepanelen op worden geplaatst. Eigenlijk zijn er twee manieren om zonnegrond tot stand te laten komen. Enerzijds kan dit door gemeenten worden beslist en worden gefinancierd door bewoners van de betreffende gemeente. Iedereen die voor die zonnepanelen heeft betaald wordt dan (voor een deel) voorzien van elektriciteit. Zo hoeft niet iedereen afzonderlijk zonnepanelen op het dak te plaatsen, maar liggen ze centraal op een stuk onrendabel grond.

Anderzijds kan een bedrijf of een particulier met een groot stuk ongebruikte grond beslissen om hier zonnepanelen op te leggen. Dan kan dit bedrijf of deze particulier de opgewekte stroom doorverkopen aan een energieleverancier die graag wil betalen voor de groene, in Nederland opgewekte stroom om het op die manier door te verkopen aan de consument.


Op dit moment zijn er nog geen grote zonnegronden in Nederland. De plannen liggen er vaak wel, maar zijn nog niet doorgezet. Wie wel eens met de auto door Duitsland rijdt, ziet wel eens zonnegronden langs de snelweg liggen. De vele zonnepanelen, vaak in ongebruikte weilanden, wekken dan elektriciteit op voor omliggende woningen en bedrijfspanden.
zonnegrond

Hoe werkt zonnegrond precies?

Als besloten is om zonnegrond in te zetten voor de opwekking van energie voor een bepaalde stad, kan een stad (deels) worden voorzien van hun elektriciteit, waardoor dit af te trekken is van de reguliere energierekening. Allereerst wordt het gebouwd en gefinancierd door de inwoners van een stad zelf. Dan wordt de energie van het park geleverd aan een energiecentrale in de buurt. Deze energiecentrale slaat de energie op en geeft het door aan de stad. Uiteindelijk kunnen de bewoners de opgewekte energie 'salderen op afstand'. Dit is het terugvragen van het geld dat is bespaard met de opwekking door zonnegrond. Omdat de energie op afstand en niet bij het bedrijf of de particulier opgewekt wordt moet hierover nog wel energiebelasting en BTW betaald worden.

Mocht een bedrijf of particulier met een groot stuk land zonnepanelen laten plaatsen, dan zal het bedrijf of de particulier eerst een flinke investering moeten doen om de zonnepanelen te plaatsen op de ongebruikte grond. Hierna kan het bedrijf of de particulier de elektriciteit verkopen aan een energieleverancier. Dit kan de energieleverancier weer doorvoeren in haar stroometiket, waar de afkomst van de energie op staat en dat zorgt uiteindelijk voor meer afzet van groene energie en een groter klantenbestand.

Voordelen van zonnegrond

Als de zonnegrond vanuit de gemeente komt, zijn er altijd minstens drie partijen betrokken bij zonnegrond. De gemeente die de zonnegrond laat plaatsen, bedrijven die de zonnepanelen leveren, het project van A tot B in banen leiden en die de energiecentrales beheren (energieleveranciers) en de afnemers (huishoudens en bedrijven). Voor elke partij zijn er duidelijk voordelen te noemen.

 

  • Gemeente Gemeenten moeten voldoen aan doelstellingen met betrekking tot duurzame energie. Het plaatsen van zonnegrond komt deze doelstellingen ten goede. Ook ongebruikte gronden worden dan voor gemeenten nuttig gemaakt.
  • Betrokken bedrijven De betrokken bedrijven halen hun winst uit het plaatsen van zonnegrond en kunnen met oog op de doelstellingen vanuit de overheid rekenen op subsidies in ruil voor hun kennis, producten, diensten en ervaring met betrekking tot duurzaamheid.
  • Huishoudens en bedrijven Huishoudens en bedrijven plukken de vruchten van het plaatsen van zonnegrond en zien het in positieve zin terug op de energierekening. Daarnaast draagt het positief bij aan het milieu.
Als een bedrijf of particulier haar stuk grond vult met zonnepanelen, zijn er ook altijd minstens drie partijen betrokken. Het bedrijf of de particulier die de zonnepanelen laat plaatsen, de energieleveranciers waaraan de elektriciteit wordt verkocht en de bedrijven die de zonnepanelen plaatsen. Ook hier geldt dat voor alle partijen duidelijk voordelen te benoemen zijn.
 
  • Bedrijven en particulieren Voor bedrijven en particulieren is het plaatsen van zonnepanelen een investering. Na jaren zullen de kosten van de zonnepanelen worden overtroffen door de inkomsten die eruit voortkomen. Daarbij dragen ze ook bij aan een duurzame toekomst.
  • Energieleveranciers De energieleveranciers kopen de groene stroom van de bedrijven of particulieren en verkopen dit weer door aan klanten die graag voor groene stroom kiezen. Energieleveranciers mogen bij de stroom die met de zonnegrond opgewekt wordt ook het HIER-logo voeren, omdat het in Nederland opgewekte groene stroom is.
  • Betrokken bedrijven De bedrijven die zonnepanelen plaatsen, profiteren van dergelijke zonnegronden, omdat dit veel werk met zich mee brengt. Deze bedrijven ontvangen in het geïnvesteerde bedrag van de bedrijven of particulieren met het stuk grond.

Nadelen van zonnegrond

Nederland is vrij dichtbevolkt. Het plaatsen van zonnegrond kost ruimte en dat is er niet overal. Daarnaast is niet iedereen het altijd eens met de invulling van een bepaalde ruimte. Ditzelfde geldt voor zonnegrond. Ongebruikte gronden zijn er in Nederland veel minder dan bijvoorbeeld in Duitsland waar al veel zonnegronden liggen. Bij huidige en eerdere plannen om zonnegrond te plaatsen, is dan ook wel eens kritiek op de gekozen grond.

Waarom in Duitsland wel en in Nederland niet?

zonnegrond

Er zijn wat verschillen die verklaren waarom er al veel zonnegronden in Duitsland liggen en waarom dit in Nederland nog niet het geval is. Zo wordt er in Duitsland hoge subsidies aan duurzame projecten toegekend. In Nederland wisselen die subsidies behoorlijk en liggen ze veelal lager dan in Duitsland.

Daarnaast is het rendement voor het terugleveren aan het net in Nederland ook veel minder dan in Duitsland. Daarnaast zijn de regels voor het eigen gebruik vrij streng in Nederland. Zo hoef je voor duurzame opwekking rondom het huis (bijvoorbeeld met zonnepanelen op jouw eigen dak) geen energiebelasting en BTW te betalen, maar zodra de duurzame opwekking op afstand is betaal je dit wel.