Wil je geen grote investering doen om zonnepanelen op je dak te laten leggen? Dun kan je ook kiezen voor zonnepanelen leasen. Wij vertellen je hoe zonnepanelen leasen werkt en wat de voor- en nadelen van zonnepanelen leasen zijn.
Zonnepanelen leasen of huren werkt op ongeveer dezelfde manier als dat je een auto huurt. Je gaat voor een bepaalde tijd een contract aan met de zonnepanelenaanbieder. Vaak is dit tussen de tien en vijftien jaar. Als je kiest voor zo’n leasecontract worden de zonnepanelen gratis op je dak gelegd. Elke maand betaal je een bepaald bedrag en meestal betaal je ook nog eenmalig een eigen bijdrage. Na een aantal jaar bieden de meeste bedrijven je de mogelijkheid de zonnepanelen over te kopen of in te ruilen tegen een nieuwere variant waarbij voor een nieuwe periode een contract wordt afgesloten. Is het leasecontract afgelopen, dan zijn de zonnepanelen jouw eigendom.
Zonnepanelen leasen is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen grote berg geld op de bank te hebben staan om te kunnen profiteren van zonnepanelen. En als je wel veel spaargeld hebt, kun je dat lekker op je rekening laten staan – en profiteren van de rente.
Omdat je niet gelijk een enorm bedrag in hoeft te leggen, profiteer je direct van de energie die je voortaan zelf opwekt. Je hoeft je spaargeld namelijk niet aan te vullen. In sommige gevallen hou je zelfs nog wat geld over als je het huurbedrag wegstreept tegen de opgewekte energie (maar in andere gevallen ook niet).
Als je zonnepanelen least, dan hoef je niet te betalen voor onderhoud of technische problemen. Ook de omvormer, die doorgaans een jaar of tien a vijftien meegaat, wordt kosteloos vervangen. Je komt bij zonnepanelen leasen dus niet voor onverwachte kosten te staan, want die worden opgevangen door de verhuurder.
Ga je zonnepanelen leasen, dan sluit je een huurcontract af voor tien tot twintig jaar. Daar zit je dus wel even aan vast, terwijl er in de tussentijd veel kan veranderen. Is je energieverbruik bijvoorbeeld nog net zo hoog als de kinderen over tien jaar het huis uit zijn?
Zonnepanelen zijn heel handig, maar je energierekening wordt voor slechts dertig procent bepaald door de stroomkosten. De kosten voor gas kun je niet beïnvloeden met zonnepanelen, terwijl het toch een flinke investering is – ook als je huurt. Misschien levert isolatie wel een veel grotere besparing op.
Zonnepanelen leasen is eigenlijk een vorm van geld lenen.De zonnepanelenaanbieder moet namelijk een bedrag aan jou voorschieten voor de zonnepanelen, terwijl je dit pas na een aantal jaar volledig hebt terugbetaald. Daarom vraagt de zonnepanelenverhuurder vaak een hoger bedrag dan dat het zelf aanschaffen van zonnepanelen kost.
Wil je meer informatie over zonnepanelen leasen of zonnepanelen kopen? Bekijk dan onze informatiepagina over zonnepanelen. Wil je op een makkelijke manier geld besparen? Stap dan over naar een andere energieleverancier. Je hoeft alleen je postcode, huisnummer en verbruik in te vullen en je ziet direct wat onze beste deal voor jouw situatie is.