Bekijk je besparing

Postcode
Huisnr.
Toev.
Huidige energieleverancier Huidige energieleverancier
Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door je huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.
Jaarverbruik Jaarverbruik
Door het aantal personen in jouw huishouden te selecteren berekenen wij een schatting van jouw jaarverbruik gebaseerd op cijfers van het NIBUD. Met dit gemiddelde jaarverbruik maken we een vergelijking, maar je zult nooit meer betalen dan je werkelijk verbruikt.
Wil je alleen stroom vergelijken?
Vul dan 0 in bij gas.
Alleen gas vergelijken?
Vul dan 0 in bij stroom.
Vul je verbruik in of maak een schatting
Selecteer aantal personen of vul je verbruik in
Eénpersoonshuishouden Stroom: 1500 kWh
Gas: 1000 m3
Tweepersoons Stroom: 2500 kWh
Gas: 1100 m3
Klein gezin Stroom: 3500 kWh
Gas: 1500 m3
Gemiddeld gezin Stroom: 4500 kWh
Gas: 1700 m3
Groot gezin Stroom: 5000 kWh
Gas: 1800 m3
4500 kWh
1700 m3
Gas
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Aantal zonnepanelen
Zonnepanelen
Weet je niet hoeveel je opwekt? Geef dan aan hoeveel zonnepanelen je hebt. We maken dan een schatting voor je.
Ik wek op
Normaal
Dal

Zonnepanelen: de voordelen en nadelen

Steeds meer mensen investeren in het opwekken van hun eigen energie. Een manier om dat te doen is door middel van zonnepanelen. Maar wat maakt nou precies dat zoveel mensen ervoor kiezen om te investeren in zonnepanelen? En wat zijn redenen om juist níet te kiezen voor zonnepanelen? Wij zetten de voordelen en nadelen van zonnepanelen graag voor je op een rijtje.

 

zonnepanelen-voordelen-nadelen

Zonnepanelen voordelen

We kunnen er niet omheen: fossiele brandstoffen raken een keer op. De zon is echter een onuitputtelijke bron van energie. Geen wonder dus dat de zonnepanelenmarkt zo sterk in opkomst is. Hieronder vind je vier voordelen van zonnepanelen.

 Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu

Door zonnepanelen op je dak te leggen, ben je heel milieubewust bezig. Doordat je je eigen groene stroom opwekt, ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daarnaast verlaag je je eigen CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn dus een schone, stille en duurzame manier van energie opwekken.

 Zonnepanelen zijn goed voor je energierekening

Omdat je minder of geen elektriciteit meer hoeft af te nemen van je energieleverancier, zal je energierekening dalen. Met tien zonnepanelen op je dak zal je al gauw zo’n €500 besparen op energiekosten. Daarnaast krijg je een terugleververgoeding als je meer stroom opwekt dan je verbruikt.

 Zonnepanelen: een uitstekende investering

Zonnepanelen gaan steeds langer mee. De geschatte tijd voordat je zonnepanelen afgeschreven zijn, ligt inmiddels al tussen de twintig en dertig jaar. Stel dat je €4.000 investeert in de aanschaf van zonnepanelen, dan kost je dit over 25 jaar omgerekend dus gemiddeld €160 per jaar. En zodra je je investering hebt terugverdiend, heb je daarna altijd toegang tot gratis stroom.

 Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel van je woning

Naast het feit dat zonnepanelen een uitstekende investering is, vermeerdert het ook nog eens de waarde van je woning. Mocht je je huis willen verkopen, dan voeg je met de geplaatste zonnepanelen extra waarde toe aan je huis. Het energielabel is namelijk gunstiger en de maandlasten zijn lager.

Zonnepanelen nadelen

Maar zoals met alles kleven er ook nadelen aan zonnepanelen. De vier belangrijkste redenen om niet te kiezen voor zonnepanelen zie je hieronder.

 Zonnepanelen vragen om een flinke investering

Niet iedereen heeft de financiële middelen om zijn dak vol te laten leggen met zonnepanelen. En ook al heb je het geld wel, dan nog duurt het even voordat je je investering hebt terugverdiend. Gelukkig worden zonnepanelen wel steeds goedkoper en kun je de BTW terugvragen. Een andere optie is om een lening af te sluiten die speciaal bedoeld is voor energiebesparende maatregelen. Er zijn ook partijen die zonnepanelen verhuren.

Toekomst terugleververgoeding onzeker

Nu kan je teveel opgewekte stroom terugleveren aan je energieleverancier voor een bepaalde vergoeding. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling zal blijven bestaan tot 2023. Daarna wordt de regeling geleidelijk afgebouwd en in 2031 krijg je alleen nog een terugleververgoeding.

Zonnepanelen hebben een extra groep in je meterkast nodig

Met meer dan drie zonnepanelen heb je meestal al een extra groep in je meterkast nodig. De prijs hiervoor ligt rond de €400. Je zonnepanelenleverancier kan dit meestal voor je regelen.

Zonnepanelen vergen onderhoud

Het is niet zo dat je wanneer je eenmaal zonnepanelen op je dak hebt liggen, dat je er niets meer aan hoeft te doen. Je moet ze regelmatig (laten) schoonmaken, want bijvoorbeeld vogelpoep, afgevallen bladeren en sneeuw zorgen direct voor een lager rendement.

Wel of geen zonnepanelen?

Ook al wordt het met de afschaffing van de salderingsregeling in de toekomst minder aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen, blijft het een goede investering. Je brengt er je vaste lasten flink naar beneden en het een duurzame oplossing. Zo weet je precies waar je duurzame groene stroom vandaan komt, namelijk van je eigen dak.